Produktdokumentation

Välkommen till vår produktdokumentation. Här samlar vi allt som vi tror att du behöver veta om hur man använder Ommej. Om du inte hittar svar på dina frågor här så får du gärna höra av dig till support@ommej.se.

Ommej Admin

Ett administrationsverktyg för handläggare, terapeuter etc., där de kan se svaren som användarna gett i Ommej-appen.

Systemkrav

Ommej-Admin fungerar på moderna versioner av webbläsarna Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox och Safari, på Windows, Mac och Linux. Vi rekommenderar att använda den senaste versionen för att allt ska fungera som det är tänkt.

Det fungerar även på Chromebook, men det är inget vi testar. Observera att Ommej inte fungerar i någon version av Internet Explorer.

Hur loggar jag in?
Demo-miljön

Om du loggar in i vår testmiljö så kan du prova alla olika funktioner och genomföra övningar utan att det får några konsekvenser i verkliga livet.

Läs mer här.

Sidor i Ommej Admin
Guider

Ommej-appen

En app för barn och unga där de får beskriva sig själva och svara på frågor om sin livssituation. Den finns för iPhone och Android, men kan även användas genom en webbläsare.

Säkerhet och GDPR

Säkerhet & GDPR

All data hanteras av en gemensam databas på en server i Sverige, som bara Ommejs personal kommer åt. Men ingen kommer åt barnens personuppgifter, inte ens vi på Ommej. Läs mer här.

Vanliga Frågor

Här finns svar på de vanligaste frågorna vi får. Hittar du inte vad du letar efter här så prova att söka ovan.

Admin

Hur återställer jag ett barns lösenord?

Du kan inte återställa ett barns lösenord, det gör de själva i appen.

Hur återställer jag en medarbetares lösenord?

De kan själva trycka på “Glömt lösenordet” på inloggningssidan så får de ett mail med instruktioner.

Hur återställer jag mitt eget lösenord?

Tryck på “Glömt lösenordet” på inloggningssidan och skriv in den e-postadress du är registrerad med så får du ett mail med instruktioner.

Hur flyttar jag ett ärende från en medarbetare till en annan medarbetare?

Det gör du under “Hantera ärende”. Kolla här.

Kan jag ställa om frågor till barnet?

Ommej funkar som en konversation med barnet, där barnet äger sin berättelse. Barnet kan när som helst ändra på svar, eller nollställa sina svar för att börja om. Men du som vuxen kan inte ändra på barnets berättelse.

Om du i dina samtal med barnet kommit fram till att hen ska börja om kan du be barnet att nollställa sina svar. Se här för instruktioner.

Appen

Vem kan se mina svar om jag svarar i Ommej?

Om du har fått en inbjudan av en vuxen på en verksamhet som arbetar med barn och unga och du accepterat den i appen, så kan den personen se dina svar. Det kan till exempel vara skolkuratorn eller en psykolog.

Om du själv laddat ner Ommej eller börjat använda appen på webben kan ingen se dina svar. Bara om du själv väljer att dela din berättelse med någon via appen, alltså att du bjuder in en person, kan de se vissa av dina svar. Vilka svar de kommer kunna se visas i appen innan inbjudan skickas iväg.

Hur gör jag för att dela mina svar med någon?
Var finns huvudmenyn i appen?

Du kan alltid hitta till huvudmenyn om du klickar på huset allra längst upp till höger i skärmen.

Hur vet jag att personen jag delat med fått mina svar?

Enligt lagen måste vi se till att du är helt anonym i appen och vi får inte berätta för någon vem du är. Det kan vara bra att tipsa personen om att du skickat något till dem, eftersom du inte kan vara helt säker på om den du delat med förstår vems berättelse de har fått.

Hur ändrar jag mitt lösenord?

När du är utloggad kan du klicka på “Logga in” och sedan på “Glömt lösenordet?” längst ner på sidan. Då får du skriva in din email-adress eller ditt telefonnummer (använd det som du använde när du skapade ditt konto). Klicka “OK” så kommer det ett mail eller sms till dig med information om hur du byter lösenord.

Var ser jag mina svar?

I huvudmenyn klickar du på Min berättelse. Där finns alla svar du gett i appen. Du kan alltid hitta till huvudmenyn om du klickar på huset allra längst upp till höger i skärmen.

Hur ändrar jag i mina svar?

Du kan när som helst ändra på dina svar. Här står hur du gör.

Hur ändrar jag min avatar?

I huvudmenyn kan du trycka på knappen “ändra” som ligger uppe till höger på din avatarbild. Du kan alltid hitta till huvudmenyn om du klickar på huset allra längst upp till höger i skärmen.

Hur ändrar jag min ålder?

I huvudmenyn finns knappen “Min profil”. Klicka på den och sedan på symbolen med pennan bredvid knappen där det står “Jag är född år”. Nu kan du välja ett nytt födelseår.

Hur ändrar jag min könstillhörighet?

I huvudmenyn finns knappen “Min profil”. Klicka på den och sedan på symbolen med pennan bredvid knappen där det står “Jag är…”.

Hur börjar jag om?

Det går att nollställa dins svar och börja om. Se här hur du gör.