Vem frågar dig hur du mår?
Ibland är det svårt att veta om saker och ting man känner eller upplever i livet är normala. När de vuxna vet hur du tänker och känner kan de hjälpa dig. Men det kan vara svårt för vuxna att förstå hur du har det, vad som oroar dig och vad du vill ha hjälp med. Ibland är det jobbigt att prata om saker.
Vad är Ommej?
Ommej är en app som hjälper dig att berätta om din situation genom att fråga olika saker om ditt liv, exempelvis hur du har det i din familj, med kompisar och i skolan.
Om du vill kan du dela dina svar från Ommej-appen med någon vuxen du litar på, för att de ska veta om saker som oroar dig eller du vill ha hjälp med. I appen kan du också få veta mer om dina rättigheter, vad som är normalt och vad du inte ska behöva vara med om. Du är alltid helt anonym i appen. Om du vill dela dina svar med någon bestämmer du själv.
I appen kan du också hitta någon att prata med anonymt om olika saker, via telefon eller chatt.
Visste du att?
2400+
barn och unga har berättar hur de har det och mår i Ommej-appen
92%
tycker att Ommej är ett bra sätt att berätta om saker som kan vara jobbiga på
70%
har delat sin berättelse från appen med en trygg vuxen
Har du fått en inbjudan till Ommej-appen?
Många kommuner i hela Sverige använder Ommej för att hjälpa barn och ungdomar. Du kan bli inbjuden av till exempel kuratorn på din skola, Soc, (Socialtjänsten) och BUP (barn- och ungdomspsykiatrin).
När du får en inbjudan av en vuxen som arbetar med barn skickar de en länk till appen som du kan använda på dator, platta eller telefon. Om du inte har något av det kan du använda appen på en dator på skolan eller fråga personen som skickade dig länken hur du ska göra. De kommer att berätta för dig hur du ska göra, men antingen svarar du i appen innan ni ses första gången eller så börjar ni använda Ommej tillsammans när ni ses.
Personen som bjudit in dig kommer att kunna se dina svar så att de kan hjälpa dig bättre med sådant du tycker är viktigt och behöver. Men du kan alltid välja att inte svara i appen eller säga att du inte vill använda den eller vill sluta använda den. Det bestämmer du.
”Det känns lättare att berätta om svåra saker såhär”
– Barn, 8 år
”Tänk om jag fått göra detta innan jag träffade BUP, då hade jag inte behövt sitta i 2,5 år och prata om det DOM tyckte var viktigt!”
– Tjej, 16 år
”Vi hade ingen aning om att han kände så inför vår skilsmässa. Det var så klart jobbigt att höra men jag är glad att det kom upp så att vi nu kan prata om det – han är ju vår högsta prioritet!”
– Förälder