9 oktober: Barn och ungas perspektiv i förarsätet

Ommej har krokat arm med Mitt Möllan, en knutpunkt och levande mötesplats mitt i hjärtat av Möllevången, samt elever på Designgymnasiet i Malmö som genom sin kreativitet ställer ut sin tolkning av psykisk hälsa/ohälsa. Den 9 oktober bjuder Ommej tillsammans med Suicide Zero in fyra skolklasser i årskurs 4-6 till ett kostnadsfritt event som erbjuder:

  • En workshop i Livsviktiga Snack i Skolan tillsammans med Suicide Zero
  • En konstutställning, så tolkar elever från Designgymasiet psykisk hälsa/ohälsa

Eventet erbjuds både på förmiddagen mellan kl. 09-11 eller på eftermiddagen kl. 13-15. Om du är intresserad av att anmäla en klass på din skola är du välkommen att skicka in en intresseanmälan till pernilla.andersson@ommej.se ange även önskemål om tid.

Platserna är begränsade så vänta inte!

Plats: Mitt Möllan, Claesgatan 8, 214 26 Malmö. Mitt Möllan ligger på gångavstånd från knutpunkt till både tåg och buss.

10 oktober: En dag för viktiga vuxna

I ett barns röst finns vuxnas ansvar.

Ansvar att lyssna.

Ansvar att påverka.

Ansvar att förändra.

Är du en vuxen som har ansvar för beslut och påverkan av barn och ungas hälsa och utveckling i någon av Skånes kommuner? 10 oktober på världsdagen för psykisk hälsa bjuder vi in dig till en kostnadsfri eftermiddag med inspirerande och lärorika föreläsningar. På programmet erbjuder vi:

Våga Berätta med Suicide Zero: Suicide Zero presenterar sin nya suicidpreventiva utbildning ”Våga Berätta för Unga” samt övrigt kunskapsmaterial om hur ni som profession kan skapa ett långsiktigt suicidpreventivt arbete. Våga Berätta är en filmatiserad utbildning för ungdomar 13-20 år och innehåller kunskap om vad som kan leda fram till ett självmordsförsök och självmord samt hur du kan agera i en sådan situation. Utbildningsfilmen används som en del av arbetet på en skola för att förebygga och uppmärksamma psykisk ohälsa med fokus på självmord. 

”Vuxengissning och annat problematiskt beteende” med Linda Leveau: Linda Leveau arbetar på Kvinnojouren Lund som verksamhetsutvecklare. Kvinnojouren Lund arbetar med våldsförebyggande arbete för att förverkliga visionen om ett jämställt samhälle fritt från våld. Lindas föreläsning kommer ta sin utgångspunkt i diskrimineringsgrunderna med ett särskilt fokus på normer som oreflekterat kan stå i vägen för barns rätt till ett liv fritt från våld. “I vårt uppdrag som möjliggörare inom skola och socialtjänst ingår att ha ett normmedvetet förhållningssätt för att på så sätt skapa bättre förutsättningar för alla barn.” Innanförskapet och Normbevararnas Intresseförenings inflytande kommer att problematiseras tillsammans med ett tydligt ”hur” i vad vuxna kan göra för att bli mer professionella och mindre vuxengissande. 

”Om ett barn är gammalt nog att uppleva rasismer, är barnet gammalt nog att lära sig om rasismer. ” Edith, Fågelbacksskolan, 15 år: Gustavo Nazar, antirasistisk barnrättsstrateg på Grundskoleförvaltningen / Pedagogisk inspiration Malmö stad, talar om konsekvensen att som barn och en del av en minoritetsgrupp vara ifrågasatt, utsatt, särbehandlad eller behöva vara på sin vakt och hur det leder många barn till en psykosocial stress – minoritetsstress! Kunskap om barnets mänskliga rättigheter och diskrimineringslagen är en förutsättning för att barn och unga ska kunna förhålla sig till världen, benämna den och dessutom förändra den tillsammans med vuxna. Gustavo delar under sin föreläsning kunskap och information om sitt arbete med att stärka barn och unga som rättighetsbärare.

Utställningen “konstverk & magvärk”: En utställning gjord av eleverna i årskurs 1-3 på Designgymnasiet i Malmö som ställer ut sina egna tolkningar av psykisk hälsa/ohälsa.

Moderator: Hanna K Mölstad, Malmökomiker som även arbetar som sjuksköterska inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö samt som friidrottstränare för Malmö AI. Hanna brinner starkt för ungdomars hälsa, mående och egna värde. I sitt arbete vill hon väcka ungdomars känsla och förståelse för sig och sina reaktioner för att de inte ska bli rädda de stunder måendet sviktar. Som komiker har Hanna en kvick och finurlig humor och vill kunna skämta om allt, men det gör hon inte för hon ogillar dålig stämning. Hon presenteras ofta som sjukligt pigg och glad, är snabb i snacket när hon skruvar till sitt eget och gärna andras liv. Någon sa att hon är exceptionellt kvick och osedvanligt smart, det kan dock ha varit hon själv….. Hanna kommer leda eftermiddagen så att den blir lättsam i det allvarliga.

Plats: Mitt Möllan, Claesgatan 8, 214 26 Malmö. Mitt Möllan ligger på gångavstånd från knutpunkt till både tåg och buss.

När: 10 oktober klockan 13-16.

Anmälan gör du här, och skynda för platserna är begränsade

Skåneveckan för Psykisk Hälsa

Skåneveckan för psykisk hälsa är en årlig händelse som syftar till att öka medvetenheten om frågor som rör psykisk hälsa och att minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa. Under veckan arrangeras olika aktiviteter och evenemang som involverar alltifrån politiker och experter till privatpersoner och föreningar. Därför är Ommej stolta över att medverka på ”Skåneveckan för psykisk hälsa” vecka 41, som anordnas i samverkan mellan Region Skåne och Studieförbundet Vuxenskolan. Under veckan kommer Ommej tillsammans med Designgymnasiet i Malmö och Mitt Möllan att arrangera en utställning. Vi kommer att fylla två dagar med barn och ungas röster, moderera föreläsningar och arrangera viktiga, roliga och lärorika aktiviteter, bland annat i samarbete med Suicide Zero. Syftet med vår medverkan är att belysa och skapa medvetenhet kring barn och ungas psykiska hälsa.

Programmet uppdateras löpande!